سانورتر خورشیدی (SUNVERTER) که با نام شارژ اینورتر نیز شناخته میشود ترکیبی از اینورتر، شارژر باتری و یک سوئیچ انتقال به سیستم خورشیدی است. بیشترین کاربرد این دستگاه برای سیستمهای خورشیدی جهت کاهش هزینهها و کارایی بالاتر با اتلاف انرژی کمتر است.
عملکرد سانورتر خورشیدی
با رشد ذخیرهسازی انرژی خورشیدی، سانورتر خورشیدی (SUNVERTER) یا اینورتر شارژر دار اهمیت بالایی پیدا کرده است؛ و با توجه به طراحی سیستم خورشیدی میتوان برای سیستمهای منفصل از شبکه یا متصل به شبکه از آنها استفاده نمود.
مزیت اصلی این سیستم این است که عملیات مداوم مربوط به بارهای بحرانی را صرفنظر از حضور یا شرایط شبکه فراهم میکنند.
اینورتر/شارژر شامل یک سوییچ انتقال خودکار است، به طوری که وقتی سانورتر شما یک منبع دیگر از برق AC را تشخیص میدهد سیستم را از اینورتر به شارژ کردن باتری سیستم خورشیدی انتقال میدهد؛ و اگر منبع خارجی برق AC قطع شود مجددا سیستم از باتری به اینورتر انتقال پیدا میکند.
این نوع اینورترها به باتری نیاز دارند. به گونهای که دارای ورودی برق شهر هستند و در صورتی که به برق شهر متصل باشند میتوانند توسط شارژر باتری که همراه با اینورتر وجود دارد باتریها را شارژ نمود.
زمانی که برق قطع میشود اینورتر انرژی باتری را به برق متناوب AC تبدیل میکند. این تجهیز به بخش داخلی سیستم تبدیل شده و میتواند باتریها را به سرعت پر کند.
به عبارت سادهتر یک شارژر اینورتر نوعی اینورتر است که جریان مستقیم (DC) ذخیره شده در بانک باتری را به جریان متناوب (AC) تبدیل میکند.
در واقع سانورتر ترکیبی از دو دستگاه اینورتر و شارژکنترلر است که میتواند همزمان و یا مستقلاً عملکرد هردو را داشته باشد.
چیزی که باعث میشود این نوع اینورتر منحصر به فرد شود، توانایی آن برای تامین برق تجهیزات الکتریکی AC است در حالی که به طور هم زمان باتری را نیز شارژ میکند.
اینورترهای همراه با شارژر به دو دسته اینورتر به همراه شارژر باتری اتوماتیک و اینورتر به همراه شارژ کنترلر پنل خورشیدی تقسیم میشوند.
کاربرد SUNVERTER خورشیدی
بیشترین کاربرد این دستگاه برای سیستمهای خورشیدی جهت کاهش هزینهها و کارایی بالاتر با اتلاف انرژی کمتر است.
در واقع این تجهیز در حالی که باتری را در حالت شارژ نگه میدارد انرژی بین آرایههای سیستم خورشیدی و شبکه را نیز مدیریت میکند.
تکنولوژی اینورترهای همراه با شارژر باتری شبیه UPS است و در زمانی که برق شهر قطع شود اینورتر به صورت اتوماتیک وارد مدار شده و برق مورد نیاز مصرفی را تامین میکند.
با یک شارژر اینورتر، نه تنها میتوان انرژی بی وقفه داشت، بلکه انرژی اضافی خود را نیز مهار کرد و آن را به شبکه بازگرداند.
همچنین میتوان زمانی که از انرژی تولیدی پنل استفاده نمیشود باتری را با برق شبکه شارژ نمود و انرژی اضافی را به شبکه بازگرداند.
امکانات سانورترها
همانطور که گفته شد، سانورترها دارای امکانات بسیاری هستند که متناسب با هر برند و مدل این امکانات متفاوت است. از مهمترین امکانات قرار گرفته بر روی یک سانورتر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پنل تنظیمات، نمایشگر LCD و ماژول ارتباطی
همانطور که گفته شد یک سانورتر از چند ماژول داخلی مانند شارژکنترلر و اینورتر تشکیل شده است و به منظور تنظیم دقیق این تجهیزات به طور معمول از پنل تنظیمات و نمایشگر استفاده میشود. همچنین برخی سانورترها را میتوان به صورت مستقیم یا به واسطه ماژول وای فای به کامپیوتر وصل نمود تا تنظیمات دقیقتری روی آن انجام دهیم.
قابلیت موازی کردن خروجی
برخی سانورترها دارای قابلیت موازی کردن خروجی هستند که با این کار توان خروجی افزایش مییابد. برای مثال اگر دو سانورتر 5 کاوا را با یکدیگر موازی کنیم، خروجی معادل 10 کاوا میشود. بسیاری از سانورترها به واسطه کیت خارجی با یکدیگر موازی میشوند اما برخی از سانورترها دارای کیت داخلی موازی سازی هستند.
تنظیم اولویت کاری خروجی
به دلیل وجود دو شارژر خورشیدی و برق شهر در بسیاری از سانورترها، تنظیم اولیت از اهمیت بالایی برخوردار است. به کمک قابلیت تنظیم اولویت میتوانیم، اولیت شارژ باتریها و خروجی بر حسب منبع ورودی را تنظیم نماییم. به طور مثال ممکن است ترجیح دهیم فقط از پنل خورشیدی برای شارژ باتری استفاده کنیم و فقط در صورت در دسترس نبودن پنل خورشیدی از برق شهر یا موتور برق برای شارژ باتریها استفاده شود. همچنین در برخی پروژهها، برق خورشیدی به عنوان پشیبان در نظر گرفته شده است و اولویت طوری تنظیم میشود که به صورت پیش فرض، خروجی به برق شهر وصل باشد و در صورت قطعی برق، از باتریها استفاده شود که این کار مشابه کار منبع برق اضطراری یا همان یو پی اس است.
خروجی برق سه فاز
تمام سانورترها دارای خروجی تکفاز هستند اما در برخی مدلها امکان کلاستر کردن سانورترها برای دریافت برق سه فاز وجود دارد. به این صورت که سه سانورتر در کنار یکدیگر و با تنظیمات مشخص قرار میگیرند تا بتوانیم خروجی سه فاز دریافت نماییم.
قابلیت کار بدون باتری
یکی از مهمترین قابلیتهای مورد نیاز در سیستم برق خورشیدی اسنفاده مستقیم از انرژی پنل خورشیدی است. بسیاری از سانورترها برای کار نیازمند باتری هستند که باتریها هزینه سیستم را به صورت چشمگیر افزایش میدهند. سانورترهایی که دارای قابلیت کار بدون باتری هستند، امکان تبدیل مستقیم انرژی پنل خورشیدی به برق شهر را دارا هستند. این کار فقط در ساعات روز انجام میشود که نور خورشید در دسترس هستند.