کابل سولار یکی از اجزاء مهم سیستمهای خورشیدی است که وظیفه اتصال پنلهای خورشیدی یه یکدیگر را بر عهده دارد و به دلیل وجود شرایط خاص این گونه پروژهها بایستی طوری انتخاب گردند تا علاوه بر اطمینان از ایمنی آنها، تحمل شرایط خاص محیطی در بلند مدت را داشته باشند.
کابلهای فتوولتائیک و یا کابلهایی که در سیستمهای خورشیدی استفاده میشوند که آن ها را به نام کابل pv نیز می شناسند، سیمهای هادی تک رشتهای هستند که به وسیله آنها میتوان پنلهای خورشیدی را به یکدیگر متصل کرد و یا پنلها را به کابلهای DC اینورتر خورشیدی اتصال داد.
کابلهای فتوولتائیک عموماً در سطح مقطع و یا سایزهای ۴ و ۶ میلیمتر مربعی تولید شده و در بازار سولار به فروش میرسند. بر روی این کابل سولارها واژه انگلیسی فتوولتائیک درج شده که سبب میشود این کابل با دیگر انواع تمایز داشته باشد.
این کابلها دارای ۲ لایه با جنس XLPE هستند که لایه خارجی شان در برابر اشعه ماورای بنفش ناشی از تابش خورشید مقاوم است و لایۀ داخلی آنها در برابر حرارت تحمل بالایی دارد و میتواند در صورت آتش گرفتن کم کم باعث شود که شعله خاموش گردد.
کابلهای pv تحمل دمای ۹۰ درجه سانتی گراد در محلهای دارای رطوبت و ۱۵۰ درجه سانتی گراد در محلهای خشک را دارا هستند.
این کابلها به دلیل انتظار برخورداری از طول عمر بالایی که از سیستمهای خورشیدی میرود، بهتر است دارای طول عمر مفید 25 الی 30 ساله باشند.
جنس کابلهای فتوولتائیک مسی است که با پوشش آلیاژی از جنس قلع پوشانده شده است تا از خوردگی مس جلوگیری نماید؛ زیرا به خاطر عبور جریان مستقیم در کابل فتوولتائیک در محلهای بدون پوشش (اتصال به کانکتورها و یا اتصال به شینهها) احتمال خوردگی قطعی وجود دارد.
کابلهای فتوولتائیک با هدف سهولت کار حین زدن کانکتور افشان هستند. این کابلها به دلیل این که اغلب در شرایط فضای باز قرار دارند و تحت تابش و یا بارش برف و باران هستند و در محیطهایی مانند زمین کشاورزی و یا باغها مورد استفاده قرار میگیرند، باید کیفیت بالا و آسیب پذیری کمی داشته باشند.
همچنین دقت کنید که در سیستمهای خورشیدی به دلیل پایین بودن ولتاژ سیستم جریان عبوری بالا است و این خود عاملی برای آسیب پذیر بودن هرچه بیشتر کابلهای مورداستفاده است که باید قدرتمند و با کیفیت باشند.
کابلهای فتوولتائیک یکی از اجزای سیستمهای خورشیدی هستند که به کمک آنها پنلهای خورشیدی و سایر تجهیزات به یکدیگر اتصال پیدا میکنند. به طورکلی در یک سیستم خورشیدی تجهیزات شامل پنل خورشیدی، کابل خورشیدی، اینورتر خورشیدی، باتری خورشیدی و شارژ کنترلر خورشیدی است که بسته به شرایط در ظرفیتها و توانهای مختلف از آنها استفاده میشود. در صورتی که شرایط به گونهای است که میتوان فاصله تجهیزات خورشیدی را کمتر گرفت تا طول اتصالات و کابلهای فتوولتائیک کمتر باشد، این امر بهتر خواهد بود؛ اما در غیر این صورت بهتر است حتما از کابل فتوولتائیک با جنس مرغوب و مناسبی استفاده نمایید که درطول مسیر طولانی اتصال اجزای سیستم خورشیدی کمتر در معرض آسیب قرار بگیرد.
سیستمهای خورشیدی امروز یکی از بهترین انتخابها برای تولید برق هستند که به صورت نیروگاههای آفگرید یا جدا از شبکه و یا آنگیرد یا متصل به شبکه، تولید برق خورشیدی مینمایند. این برق را یا مصرف کننده به صورت مستقل استفاده میکند و یا به شبکه برق سراسری تزریق میگردد.
کابل سولار یکی از اجزاء مهم سیستمهای خورشیدی است که وظیفه اتصال پنلهای خورشیدی یه یکدیگر را بر عهده دارد و به دلیل وجود شرایط خاص این گونه پروژهها بایستی طوری انتخاب گردند تا علاوه بر اطمینان از ایمنی آنها، تحمل شرایط خاص محیطی در بلند مدت را داشته باشند. برخی از ویژگیهای خاص این شرایط به شرح ذیل است:
- در معرض بودن کابل سولار درشرایط سخت آب و هوایی از جمله تابش مداوم نور خورشید، بارش نزولات مختلف جوی، تغییرات شدید دمایی، طوفان و باد و غیره
- پایین بودن ولتاژ کاری سیستمهای خورشیدی و در نتیجه افزایش جریان در هادیها
- انتظار دوام طولانی کلیه اجزاء سیستمهای خورشیدی به دلیل سرمایه گذاری بلند مدت
اهمیت انتخاب نوع کابل سولار و نحوه کابل کشی در یک سیستم برق خورشیدی به جهت اطمینان از عملکرد بهینه سیستم و ایمنی تجهیزات است. هرچند به دلایل مختلف از جمله ناآگاهی مجریان و مشتریان از لزوم داشتن کیفیت و ویژگیهای خاص کابلهای خورشیدی و همچنین کاهش قیمت تمام شده این موضوع بعضا مورد بی توجهی واقع میشود.
خصوصیات کابلهای خورشیدی (کابل سولار)
کابلهای مورد استفاده در سیستمهای خورشیدی بایستی از لحاظ کیفی خصوصیات ذیل را داشته باشد:
اطمینان از طول عمرکافی: در شرایط آب و هوایی سخت حداقل 25 تا 30 سال دوام داشته باشد.
تحمل و دوام در فضای باز: مقاومت در دماهای مختلف (توانایی تحمل دمایی از 40- درجه سانتیگراد تا 120 درجه)
ضد اشعه (UV resistant): UV
کابل سولار بایستی در برابر نور آفتاب که حاوی اشعه uv است مقاوم باشند. به همین دلیل در روکش این کابل سولارها از مواد آنتی uv استفاده میگردد که میتواند در رنگهای مختلف تولید شود.
مقاوم در برابر رطوبت (water resistant): خاصیت تحمل و مقاومت در برابر رطوبت ناشی از برف و باران و ریزگردها
خاصیت دیر گدازی (flame retardant): جلوگیری از گسترش آتش و خاموش شدن شعله
مقاوم در برابر ازن (ozone resistant): خاصیت تحمل و مقاومت در برابر گاز ازن موجود در محیط
مقاومت در برابر اکسیداسیون: مقاومت هادی در برابر خوردگی ناشی از اکسیداسیون و تماس با رطوبت
مس قلع اندود
بر اساس استاندارد کابلهای فتوولتائیک کابلهای dc حتما بایستی از مس قلع اندود استفاده شود. قلع اندود کردن یکراه ساده و مؤثر برای حفاظت از هادی مسی در برابر اکسید شدن است. لایه قلع برای جریانهای غیر DC و فرکانس بالا مناسب نیست. به دلیل خاصیت ” اثر پوستی ” سیگنالها از لایه خارجی هادی عبور میکنند و از کل هادی استفاده نمیشود در حالیکه در سیستمهای فتوولتائیک که فرکانس صفر است جریان DC از کل هادی میگذرد. درنتیجه یکلایه قلع فقط درصد کمی از هادی را تشکیل میدهد و برای محافظت از اکسیداسیون مفید است.
مزایای سیم قلع اندود
مزایای ذاتی سیم مسی قلع اندود در مقایسه با سیم مسی خالص، ازجمله طول عمر بالا و خواص ضد خوردگی آن است. این خاصیت ضد خوردگی باعث شده است که برای محیطهای آبی و همچنین در مناطقی که رطوبت بالا دارند استفاده گردد. همچنین دمای کاری سیم را تا 150 درجه سانتیگراد بالا میبرد که در سیستمهای فتوولتائیک که در معرض نور آفتاب و دمای بالا بوده اهمیت بسزائی دارد. ویژگی دیگر سیمهای قلع اندود افزایش خاصیت لحیم پذیری است. این ویژگی اثر ایجاد مقاومت در محل تماس ترمینالها را کاهش میدهد و باعث شکل پذیری و انعطاف در محل اتصال میگردد.
مشخصات الکتریکی:
کابل سولارهای استفاده شده در سیستمهای خورشیدی حتما بایستی مشخصات الکتریکی زیر را دارا باشند.
ولتاژ AC نامی: 0.6/1KV
ولتاژ DC نامی: 1.5 KV
مقاومت عایقی : 1000 MΩ-KM